Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Az biztos, hogy Molnár Ilona és Mánya Zsófi nem annyira híresek, mint Mary-Kate és Ashley, de a hangjukat minden magyar Olsen-rajongó jól ismeri. A két ifjú hölgy a kezdetek óta szinkronizálja az ikrek filmjeit, gyakorlatilag együtt nőttek fel az Olsen lányokkal. Ilona Mary-Kate, Zsófi Ashley szerepét kapja, ám ez néha felcserélődik, például a New York-i bújócska című Olsen filmben. Mindketten szívesen vállalták, hogy elmesélik, mi is folyik a színfalak mögött, továbbá azt, ők hogyan viszonyulnak a két szupersztárhoz.

 

Ilona: 

 

 

 

 

 

Zsófi:

(Katt a képre nagyobb méretért)

 

 

 Mivel foglalkoztok? Színészkedtek is, vagy csak szinkronszerepeket vállaltok?

Ilona: Én csak szinkronnal foglalkozom. Körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtem, és sikeresnek érzem magam, hiszen olyan filmekhez adtam a hangomat, mint a Zongoralecke vagy az Amerikai pite. Az Olsen lányok közül én vagyok Mary-Kate, a Bír-Lak óta én szinkronizálom őt. Pontosabban akkoriban mindkét iker hangja én voltam, hiszen felváltva játszották Michelle Tanner szerepét.

Zsófi: Négy-öt éves korom óta csinálom, sok-sok gyerekszínész szólalt meg az én hangomon. Természetesen a leghíresebb közöttük Ashley, de a Némó nyomában című rajzfilmben, a Buffyban és a Beverly Hills 90210-ben is hallhattatok már. Egyébként még tanulok, és jelentkeztem a színművészetire, szeretnék "igazi" színész lenni.

Ilona: Vicces, de a Bír-Lakban a középső lány is én voltam, mert az elején még csak néhány mondata volt Michelle-nek, ehhez pedig elég volt az, hogy egy kicsit elváltoztattam a hangomat.

 

 

Több Olsen-filmet szinkronizáltatok?

Ilona: Ha jól tudom, én az összesben szerepeltem, és talán egy olyan akadt, ahol nem Zsófi volt a partnerem. Nagyon szeretek vele dolgozni, volt időnk összeszokni.

Zsófi: Jól kijövünk egymással, bár a hétköznapi életben nem igen van időnk arra, hogy össze járjunk.

 

 

Ezek szerint volt alkalmatok nyomon követni az ikrek pályafutását...

Zsófi: Igen, bár ez inkább a filmjeikre vonatkozik. A magánéletük eseményeiről csak akkor hallunk, amikor valami valóban nagy dolog történik velük, és a sajtó kiemelten foglalkozik ezzel. Mary-Kate anorexiás problémáit el sem tudtam hinni. Egyáltalán nem tűnt fel, hogy ilyen gondjai lennének, hiszen mindig ő volt a sportos, laza csajszi, aki látszólag semmit sem vett a szívére. Úgy tűnik, mégiscsak komoly lelki bajokkal küzdött. Sokkolóak voltak azok a fotók, amelyeket a paparazzók készítettek róla akkoriban.

Ilona: A botrányos ügyekről én is tudok, de engem elsősorban mint színészek érdekelnek.

Zsófi: Amerikában sokkal nagyobb sztároknak számítanak, mint itt, Magyarországon. Van egy ismerősöm, aki forgatókönyvírást tanult a tengerentúlon, és ő mesélte, hogy amikor az ikrek 2004-ben betöltötték a tizennyolcat, az interneten lógott mindenki, mert egy webkamerával mutatták, hogy ünnepelnek, és együtt lehetett Mary-Kate-tel és Ashley-vel sikongatni. Vicces, de tényleg nagy az őrület odaát.

 

 

Mennyire jelent kihívást nektek az, hogy az első filmjeik óta felnőttek?

Ilona: Nem olyan nehéz feladat ez, hiszen az elején ráéreztünk arra, hogyan kell őket szinkronizálni, és együtt öregedtünk velük, változott a hangszínünk is. Körülbelül hasonló korosztály vagyunk, hiszen Zsófi tizenkilenc éves, én pedig huszonegy vagyok, úgyhogy ebből a szempontból is szerencsénk volt.

 

 

Amikor egy szinkronfelvételre készültök, megkapjátok előre a filmeket?

Zsófi: Áh, szinte soha! Úgy szoktunk dolgozni, hogy azért belenézünk a filmbe, tudjuk, miről szól, de nem nézzük őket végig, mert erre nincs idő.

 

 

Mennyi idő alatt készül el egy-egy film szinkronja?

Ilona: A felvételek általában néhány óra alatt megvannak.

 

 

Ez döbbenetesen kevésnek tűnik!

Ilona: A szinkronstúdióbannagyon profi segítőink vannak, és már mi is hozzászoktunk ehhez a munkához, úgyhogy talán ezért. Az Ikertúrát például úgy csináltuk, hogy bementünk délután 4-re, és fél 8-kor már készen is voltunk.

 

 

Hogyan kell elképzelni egy szinkronfelvételt?

Zsófi: Ahogy korábban is említettem, belenézünk egy picit a filmbe, elolvassuk a tartalmát, és ha van különleges instrukció, akkor arról is szót ejtünk.

Ilona: Ilyen persze kevés van, mert az Olsen ikrek filmjei nem a trükkös megoldásokról híresek. Ők egyszerű, hétköznapi lányok, ezért elég, ha csak önmagunkat adjuk.

Zsófi: Szóval a szöveggel a kezünkben bemegyünk a stúdióba, ahol kapunk egy fejhallgatót, és egy képernyőn nézzük a filmet.

Ilona: A mimikához kell időzítenünk, ezért fontos, hogy jól ismerjük az arcukat, a gesztusaikat.

 

 

Könnyű feladat?

Zsófi: Ashley-t igen. Szerintem Mary-Kate egy picit rázósabb ügy...

 

 

Miért?

Ilona: Azért, mert szeret grimaszolni, vicces képet vágni néha. Egyébként ő sem túl bonyolult eset.

 

 

Mit gondoltok, hasonlít a személyiségetek az övékhez?

Ilona: Én is imádok vásárolni, de ez minden. Amikor a filmjeiket nézzük, mindig megállapítjuk, hogy ők amerikaiak, sok mindenben más a hozzáállásuk, másképp beszélnek, másképpen artikulálnak, mint mi. Talán nyávogósabbak, de számukra ez a természetes.

Zsófi: Engem is ugyanúgy érdekel a divat, mint Ashley-t, és szeretek bulizni is. Ha azt kellene megmondanom, hogy mi az, amiben a leginkább különbözünk tőlük, akkor én is a sipítozásukat említeném.

 

 

Legendák keringenek arról, hogy időnként még a stáb is összekeveri őket a forgatásokon. Ti képesek vagytok megkülönböztetni Mary-Kate-et és Ashley-t egymástól?

Zsófi: Én igen, Ilona néha téved. Aki ismeri a filmjeiket, az tudja, hogy Mary-Kate mindig a vagányabb szerepeket kapja, míg Ashley az eminens jó kislány, a divatos fruska. Sok olyan apróság van, ami alapján rá lehet jönni, ki kicsoda.

 

 

Mivel számotokra ez munka, nem feltétlenül biztos, hogy szeretitek is a filmjeiket...

Ilona: Én nagyon! Azért nem kell ezt szigorúan munkának felfogni. Az ikrek Malibuból sorozatot például nagyon bírtam, de az Ikertúra is bejött. Arról szól, hogy a lányok megkapják a jogosítványukat, és elindulnak Salt Lake Citybe a téli olimpiára.

 

 

És te, Zsófi, hogy állsz az Olsen-filmek iránti rajongással?

Zsófi: Majdnem mindegyiket szeretem, persze nekem is vannak kedvenceim. A Római ikervakációt nagyon bírom. Ha megnézed a korábbi filmjeiket vagy fotóikat, látni fogod, mennyire megváltoztak. A két kis huncut békából gyönyörű lányok lettek, nem csoda, hogy ennyien rajonganak értük!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mAGYARORSZÁG

(áki, 2010.08.27 00:11)

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Kedves Judit!

(Dalmácia, a szerkesztő, 2009.08.16 20:39)

Egy kicsikét tényleg hasonlít, ez igaz. Szia: Dalmácia

Kedves Teri!

(Dalmácia, a szerkesztő, 2009.08.16 20:39)

...vagy inkább Dóra. Sajnos, ha Miley-nak üzenni akarsz, neki írj levelet angol nyelven. Valóban jó lenne, ha Miley idejönne, a fanoknak pedig óriási nagy álma válna valóra. Szia: Dalmácia

www.olsencsajok.eoldal.hu

(Judit, 2009.08.16 13:15)

Mánya Zsófi egy kicsit hasonlít az ikrekre.

terez 19606

(teri, 2009.08.14 16:10)

megint it Dóra és elakarom mondani hogy magyar vagyo majd gyere el magyar országra kérlek szipen miley gyrus na akedevemér eröl álmodozok mindi lehunyom a szemem tejársz az eszembe

terez 19606

(teri, 2009.08.14 16:07)

az elöb azt irtam hogy szeret lek az igaz de igazábol dora vagyok csak nem engedi meg az anya hogy a nevemet üsembe be